Ali potrebujemo kamin v novogradnji ali adaptaciji?

Ludvik Golob

9/2/2024

V zadnjih letih se pogosto pojavlja vprašanje, ali je kamin potreben v modernih novogradnjah ali adaptacijah. Marsikateri lastniki domov se namreč odločajo za pasivne hiše, ki so zasnovane z minimalno potrebo po ogrevanju. Kljub temu se v praksi izkaže, da se številni še vedno odločajo za vgradnjo kamina, tudi v pasivnih hišah. Zakaj je tako?

Kamin v pasivni gradnji: potreben ali nepotreben?

Pasivne hiše so zasnovane z izjemno energijsko učinkovitostjo, kar pomeni, da kamin v klasičnem smislu ogrevanja ni nujno potreben. Vendar pa kamin v teh hišah ne izgubi svoje vrednosti – nasprotno, njegova vloga postane bolj čustvena in estetska.

Prednosti kamina v pasivni hiši

  • Kakovost življenja: Kamin prinaša toplino in občutek domačnosti, kar je težko doseči zgolj s tehničnimi rešitvami ogrevanja. Še posebej ob praznikih, kot sta božič in novo leto, ali ob družinskih srečanjih, je kamin nepogrešljiv za ustvarjanje prijetnega vzdušja.

  • Rezervna možnost ogrevanja: V primeru izpada elektrike ali napake na ogrevalnem sistemu kamin služi kot zanesljiv vir toplote. To je še posebej pomembno v hladnih zimskih dneh, ko so serviserji težje dostopni.

  • Delo od doma: Marsikdo, ki dela od doma, ugotavlja, da je delo ob prasketanju ognja veliko bolj prijetno in sproščujoče. Poleg tega kamin lahko zadostuje za ogrevanje celotne hiše, če je pravilno načrtovan in postavljen.

Kdaj je kamin nujen?

Kamin ni nujen v vseh domovih, a obstajajo situacije, kjer postane skoraj nepogrešljiv:

  • Lokacije z mrzlim podnebjem: V hladnejših predelih, kjer se temperature pogosto spuščajo pod ničlo, kamin zagotavlja dodaten vir toplote, ki je zlasti koristen v ekstremnih vremenskih razmerah.

  • Območja z nezanesljivo električno omrežje: Na območjih, kjer pogosto prihaja do izpadov elektrike, kamin služi kot ključni rezervni sistem za ogrevanje in zagotavljanje osnovne topline v domu.

Nasveti za izbiro kamina v pasivni hiši

  1. Pravilna izbira moči: V pasivnih hišah je pomembno, da izberete kamin z ustrezno močjo, ki ne bo presegala potreb po ogrevanju, a bo še vedno ustvarjal prijetno toploto.

  2. Akumulacijski kamin: Razmislite o akumulacijskem kaminu, ki lahko dlje časa zadrži toploto in jo enakomerno sprošča v prostor. To je še posebej koristno v pasivnih hišah, kjer so nihanja temperature neželena.

  3. Estetska vrednost: Kamin v pasivni hiši naj bo tudi estetski element, ki bo dopolnjeval celotno zasnovo prostora. Izberite obliko in material, ki se bo ujemal z modernim videzom vašega doma.

Zaključek

Kljub napredku v gradnji pasivnih hiš kamin ostaja pomemben element v mnogih domovih, bodisi zaradi estetskih razlogov, bodisi zaradi zagotavljanja dodatne toplote in varnosti. Ne glede na to, ali gre za novogradnjo ali adaptacijo, je kamin lahko več kot le vir toplote – je srce doma, ki prinaša udobje in sprostitev v vaš vsakdan.

« nazaj na Blog