Kmečka peč

Kmečka peč je tradicionalna peč, ki se je v preteklosti uporabljala v kmečkih hišah za ogrevanje prostorov in pripravo hrane. Značilna je za podeželska območja in je bila osrednji del domačije, kjer so se zbirali družinski člani. Kmečka peč je običajno izdelana iz opeke ali kamna in je večnamenska; poleg tega, da prostor ogreva, omogoča tudi peko kruha, kuhanje in sušenje sadja ali zelišč. Značilnosti kmečke peči vključujejo veliko maso, ki jo sestavljajo opeka in malta, kar omogoča, da peč dolgo časa zadržuje toploto. Oblika in velikost peči se lahko razlikujeta glede na regijo in lokalne običaje. Mnoge kmečke peči so opremljene tudi z ležiščem ali klojo, ki je postavljena v bližini toplotnega vira, kar omogoča dodatno udobje v hladnih zimskih mesecih. Kmečka peč ni samo praktičen element za ogrevanje in kuhanje, ampak ima tudi velik kulturni in zgodovinski pomen, saj odraža način življenja in tradicije preteklih generacij na podeželju. Danes se kmečke peči pogosto obnavljajo ali vgrajujejo v moderne domove kot dekorativni in funkcionalni spomin na preteklost.

Specifikacije

Energijski razred
MočPo dogovoru
Izkoristek
Tip gorivaLes
Dovod zrake
Dimnik
Oblika steklaRavno steklo
Dimenzije stekla [V x Š x G]
Odpiranje vratic
Celotne dimenzije [V x Š x G]
Teža